Het gemak en ongemak van WordPress

HOE MOET JE WORDPRESS INSTALLEREN? OF LATEN INSTALLEREN? EEN COMPLETE HANDLEIDING!

WordPress hulp

Steeds meer mensen en bedrijven stappen over naar een WordPress website. En dat is natuurlijk niet voor niks, want WordPress is simpelweg een geweldig CMS (Content Management Systeem) om je website mee te beheren. Wil jij ook graag WordPress installeren, maar weet je niet hoe je dat moet doen?

Geen nood! In dit artikel zal S4HHosting stap voor stap uitleggen hoe je WordPress eenvoudig kunt installeren. WordPress is helemaal gratis te downloaden en is ook nog eens in het Nederlands te gebruiken.

WordPress installeren kan op 3 manieren.

1: Laat S4HHosting het voor u doen: https://www.s4hhosting.nl/wordpress-services.php
2: Automatisch WordPress installeren via DirectAdmin
3: Handmatig WordPress installeren via FTP

De eerste (en ook de makkelijkste) manier is om WordPress te installeren vanuit de DirectAdmin van je hosting. Een andere manier is om WordPress handmatig te installeren. Je moet dan eerst de bestanden via de FTP op je website zetten. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je WordPress op beide manieren kan installeren.

Lees onderstaande stappen zorgvuldig. Het lijkt misschien moeilijk en ingewikkeld, maar WordPress installeren is dat juist helemaal niet. Binnen 5 minuten kun je namelijk al een complete WordPress website draaiend hebben!

1: WORDPRESS INSTALLEREN VANUIT DIRECTADMIN (MAKKELIJK EN SNEL)

Niet iedere website draait op een hosting waaruit je web applicaties (zoals WordPress) kunt installeren vanuit het zogenaamde DirectAdmin paneel.

In het DirectAdmin paneel van je hosting kun je allerlei informatie zien. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel GB opslag en dataverkeer er op jouw hosting verbruikt word. Ook kun je e-mailadressen aanmaken, en bijvoorbeeld bestanden op de FTP van je website zetten.

DirectAdmin is als het ware het controlepaneel van je hosting en website.

Om te weten of jouw hosting ook een WordPress installatie via DirectAdmin ondersteund, kun je het beste even contact opnemen met de hosting partij van jouw website.
Wordpress word door S4HHosting ondersteund.

Wij kunnen je meer informatie vertellen, zoals bijvoorbeeld het webadres en de inlog gegevens. Dit is voor iedereen verschillend, dus ik kan je niet vertellen hoe je bij de DirectAdmin kunt komen. Als het goed is heb je bij het kopen van je hosting wel een e-mail gehad met daarin de gegevens van de DirectAdmin.

WordPress en Installatron

In de bovenstaande afbeelding zie je waar je ‘Installatron Applications Installer’ kunt vinden in het hoofdmenu van DirectAdmin.

Ben je ingelogd in de DirectAdmin? Kies dan de URL uit van de website waarop je WordPress wilt installeren. Als het goed is kom je nu in het hoofdmenu terecht. In het hoofdmenu zie je aan de onderkant het kopje ‘Advanced Features’. Daar zie je de knop ‘Installatron Applications Installer’. Klik daarop als je WordPress wilt installeren.

Let op: de knop ‘Installatron Applications Installer’ zie je alleen als jouw hosting dit ook mogelijk maakt. Is dit niet het geval, dan kun je WordPress installeren via de tweede mogelijkheid, welke hieronder op deze pagina beschreven word.

S4HHosting beschikt wel over ‘Installatron’, en heb je op de knop uit het plaatje hierboven geklikt, dan ben je als het goed is in het Installatron hoofdmenu. Klik hier rechtsboven op ‘Applications Browser’.

Je ziet nu een overzicht van alle applicaties die je kunt installeren vanuit Installatron. Scroll hier naar onder en klik op WordPress.

Vervolgens kom je op een overzichtspagina van WordPress. Hier zie je de functies van WordPress, samen met wat screenshots. Klik rechtsboven op ‘Install this application’.

Nu kom je op een pagina terecht waar je de juiste gegevens in moet voeren. Eigenlijk staat alles al goed, en moet je nog net even nakijken of je deze instellingen ook wilt gebruiken. Je kunt hier ook een gebruikersnaam en wachtwoord invullen.

Bij het kopje ‘Directory (optional) kun je kiezen waar op de website je WordPress wilt installeren. Als je dit leeg laat, zal WordPress gewoon geïnstalleerd worden op de hoofdfolder van jouw website, bijvoorbeeld http://www.uw-domein.nl. Vul je hier echter ‘blog’ in, dan zal WordPress worden geïnstalleerd op http://www.uw-domein.nl/blog.

Druk vervolgens op ‘Install’. Zoals je zult zien zal WordPress helemaal automatisch geïnstalleerd worden, en duurt het in de meeste gevallen slechts een kleine minuut. Als de installatie voltooid is krijg je een mail met daarin je inlog gegevens en het webadres om naar het beheerdersgedeelte van jouw website te gaan. Normaal gesproken is dit http://www.uw-domein.nl/wp-admin.

2: HANDMATIG WORDPRESS INSTALLEREN VIA FTP

Ondersteund jouw hosting geen WordPress installatie via DirectAdmin, of wil je het handmatig doen dan kun je WordPress handmatig installeren via de FTP. Dit klinkt misschien wat technisch allemaal, maar dat is het absoluut niet. Sterker nog, je kunt WordPress binnen 5 minuten installeren op jouw website!

BENODIGDHEDEN:

• Download eerst de benodigde bestanden van de officiële WordPress website (Nederlandstalig).
  • Download ook een FTP programma. Met een FTP programma kun je bestanden vanaf jouw computer op de host van jouw website zetten. Ik raad aan om het programma FileZilla te gebruiken. Dit is zowel voor Windows als voor Mac (Apple) te gebruiken.
  • Als je WordPress hebt gedownload en FileZilla hebt geïnstalleerd kun je beginnen met WordPress installeren op jouw website.

Ik zal in korte stappen hieronder uitleggen wat je precies moet doen.

1: Pak het WordPress bestand uit op je computer (welke je hebt gedownload van de officiële website)
2: Maak met het FTP programma (FileZilla) verbinding met de hosting van je website
3: Ga op de FTP naar de map ‘public_html’
4: Sleep de bestanden die in de map ‘wordpress’ zitten, naar de map ‘public_html’
5: Vernoem het bestand ‘wp-config-sample.php’ naar ‘wp-config.php’
6: Ga in je browser naar http://www.uw-domein.nl/index.php

1. Wordpress Install
  2. 7: Vul daar alle gegevens in waar in de installatie naar gevraagd word
  3. 8: Klik op ‘installeer’ en WordPress zal geïnstalleerd worden
  4. 9: Dat was het!

Tijdens de installatie zal gevraagd worden naar de database gegevens van je website. Als je deze niet weet, is het verstandig om deze te vragen aan de hosting. Als je niet veel ervaring hebt met het aanmaken van databases is het aan te raden om hier niet al te veel zelf in te knoeien. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar je moet het net even weten.

Krijg je tijdens het WordPress installeren de melding dat sommige bestanden niet te bewerken zijn? Dan moet je deze meerdere rechten toekennen. Dit kun je doen via het FTP programma. Klik met je rechtermuisknop op een map, ga naar ‘File permissions’ en vul daar ‘777’ aan. Zo ken je alle rechten toe aan een bepaalde map of bestand.

Dit was het. Als er nog vragen zijn kunt u ze gerust vragen via onze helpdesk.