Wat zijn nameservers en wat doen ze?

Het internet bestaat voor een groot deel uit een groot netwerk van computer die met elkaar communiceren.

Hiervoor heeft iedere computer een eigen, mac en uniek adres: een IP-adres. Een IP-adres is een numeriek adres dat bestaat uit een reeks van 4 getallen van 0 tot 255.

Een voorbeeld van een IP-adres is: 192.125.14.209

Omdat IP-adressen moeilijk te onthouden zijn, worden domeinnamen gebruikt. Een domeinnaam maskeert de complexiteit van IP-adressen.
Een domeinnaam kan gebruikt worden om een verwijziging te maken naar een server waarop een website of webtoepassing staat (hostnaam) en als basis voor e-mailadressen.

Een nameserver maakt de link tussen een domeinnaam (hostnaam) en een IP-adres.
Een nameserver bestaat uit verschillende tabellen die verschillende types van informatie bevatten (resource records):

De link tussen een hostnaam en een IPv4 IP-adres: A-record
De link tussen een hostnaam en een IPv6 IP-adres: AAAA-record
De link tussen een hostnaam en een andere hostnaam: CNAME-record
De verwijzing naar een nameserver voor een domeinnaam: MX record

Daarnaast bevat een nameserver ook nog de volgende informatie:

Een SOA-record bevat instellingen voor het subdomein, zoals TTL (Time-To-Live), serienummer, primaire server en responsible person.
PTR-records voor het bepalen van een naam bij een IPv4- of IPv6-adres bij omgekeerde opzoekingen (reverse lookup).
Een NS-record geeft aan welke nameservers de authoritaire nameservers zijn en wordt gebruikt om aan te geven andere de andere nameservers zijn.
Een TXT-record werd origineel gebruikt voor het toevoegen van vrije tekst als commentaar. Het txt-record wordt nu ook gebruikt voor gestructeerde informatie zoals een spf-record.
Het SRV-record is een nieuwe record dat gebruikt wordt om services aan te duiden zoals Voice-over-IP.
De meest gebruikte software voor nameservers is het open source programma BIND.