Domeinnaam-info

Wat vind u van deze informatie? 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (17 stemmen, gem: 5,00 van 5)

Loading...

Wat is een domeinnaam?

wat is een domeinnaam
Goedkope domeinnamen

Is uw gewenste domeinnaam nog vrij?

Domein check:  

Een domeinnaam (of, afgekort, ‘domein’) is een naam in het Engels -Domain Name System- (DNS), het naamgevingssysteem op internet, waarmee computers zoals webservers en mailservers alsmede bepaalde diensten en toepassingen kunnen worden geïdentificeerd. De domeinnaam verwijst doorgaans naar een IP-adres dat uit nummers bestaat, maar kan ook andere technische verwijzingen omvatten. Het DNS functioneert zodoende als het ware als een telefoongids (van het internet). Een goede domeinnaam is treffend en eenvoudig te onthouden. Zowel bedrijven als particulieren maken er daarom intensief gebruik van, zowel om te vinden als om gevonden te worden op internet.

Naamgeving:
De verschillende delen van een domein(naam), labels genoemd, worden van elkaar gescheiden door punten. Een voorbeeld van een domein(naam) is s4hhosting.nl. Een label kan nooit langer zijn dan 63 tekens. Het totaal van labels en tussenliggende punten, mag niet langer zijn dan 255 tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje -. Sinds enkele jaren kunnen domeinnamen ogenschijnlijk ook diakritische en andere tekens bevatten. Hierbij gaat het om door middel van punycode-gecodeerde tekens die uiteindelijk toch uitsluitend uit een reeks van bovengenoemde tekens bestaan. Een voorbeeld hiervan is: bücher.de, wat in het DNS als xn--bcher-kva.de wordt opgenomen.

TLD:
Het achterste gedeelte in het bovenstaande voorbeeld is .nl. Dit is een generic top level domain (gTLD). Een gTLD is, naast een ccTLD, een van de twee soorten TLD’s. TLD’s geven meestal het type of het land van de website weer.

Generic TLD’s zijn naast .nl (voor non-profitorganisaties), ook .info, .net, .com (voor websites met voornamelijk commerciële doeleinden) en .int (voor internationale organisaties). Aan deze lijst worden regelmatig nieuwe TLD’s toegevoegd. Sinds 2014 zijn ook langere TLD’s toegevoegd, zoals .bike, .guru of .agency.
ccTLD’s (Country Code – landcode) zijn de codes van het land waar de website zijn basis heeft, bijvoorbeeld .be voor België en .nl voor Nederland.
De meeste TLD-operators stellen tegenwoordig geen eisen aan het type organisatie dat een domein registreert. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk dat een commercieel bedrijf een .nl-domeinnaam registreert.

Alle TLD’s zijn vastgelegd in de DNS-rootservers. De lijst van TLD’s wordt beheerd door Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). De TLD’s afzonderlijk worden beheerd door registries, voluit: domain name registry. De registry van .nl is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN); voor .be is dit DNS Belgium. Registry’s kunnen verschillende voorwaarden stellen aan domeinnamen. Zo mag een .nl-domeinnaam niet korter zijn dan twee tekens, gevolgd door .nl, terwijl technisch gezien een domeinnaam als a.nl ook zou werken. Onder .nl zijn ook geen diakritische tekens mogelijk.

Sinds eind 2005 is gefaseerd de nieuwe domeinnaam .eu voor registratie ter beschikking gesteld. Deze heeft de status van een ccTLD (en dus gelijkgesteld worden met een landcode-domeinnaam). De TLD .eu wordt beheerd door EurID. Tevens bestaat .asia.[1]

Sommige TLD-operators kiezen ervoor om hun domein onder te verdelen in second-level-domeinen (SLD’s). Een voorbeeld is .uk, dat onder meer co.uk (voor bedrijven) en org.uk (voor non-profitorganisaties) aanbiedt.

Registratie:
Zowel particuliere personen als bedrijven mogen een domeinnaam als combinatie van een naam met een TLD registreren.

De meeste TLD’s maken gebruik van een registry-registrar-registrant-model (RRR). De TLD-operator (registry) verleent hierbij de mogelijkheid aan diverse bedrijven (de registrars) om wijzigingen in het TLD aan te maken. Een registrar kan nieuwe domeinnamen aanvragen en de Whois-informatie en nameservers van de domeinnamen bepalen. Deze opzet heeft het voordeel dat de domeinhouders (vaak miljoenen bij bekende TLD’s) niet direct zaken hoeven te doen met de TLD-operators. Een registrar betaalt voor het recht om domeinnamen te registreren meestal een vast periodiek bedrag plus een bedrag per domeinnaam.

Het aanvragen van een domeinnaam doe je bij een registrar naar keuze. De registrar is een agent bij DNS Belgium in het geval van een .be-domein en heette bij de SIDN in het verleden ‘deelnemer’. Meestal kost een registratie jaarlijks een vast bedrag, waarvan de hoogte mag worden bepaald door de registrar. Soms komen daar ook nog startkosten bij. Niet zelden zitten er tussen de domeinnaam houder (‘registrant’) nog een of meerdere resellers. Deze zijn niet aangesloten bij de registry, maar opereren via de registrar.

Voor het registreren van een .nl-domein is het lang een voorwaarde geweest een inwoner van of bedrijf in Nederland te zijn. Dit is voor een .be-domein nooit zo geweest, wat maakt dat zo’n 18% van de Belgische domeinnamen in handen van Nederlandse particulieren of bedrijven is.

Technische werking:
Een domeinnaam verwijst naar een IP-adres zoals een naam in een telefoonboek naar een telefoonnummer. In de gegevenspakketten die via het computernetwerk verstuurd worden, wordt alleen het IP-adres gebruikt. Omdat domeinnamen veel eenvoudiger te onthouden zijn dan IP-adressen, worden IP-adressen door de meeste mensen niet direct gebruikt.

Per niveau in de domeinnaam kan een andere lijst (DNS-server) geraadpleegd worden om het betreffende nummer op te zoeken. Door deze hiërarchische opbouw kunnen lagere niveaus door de eigenaar van het hogere adres zelf bepaald worden. Dus nadat bijvoorbeeld S4HHosting bij een registrar van de nl-registry SIDN de domeinnaam s4hhosting.nl heeft verkregen, kan S4HHosting zelf IP-adressen met als naam www.s4hhosting.nl, mail.s4hhosting.nl of 123.s4hhosting.nl aanmaken. Iedere computer kan die adressen vinden, doordat ze door de DNS-server van .nl naar de DNS server van s4hhosting.nl verwezen worden voor alle subdomeinen die eindigen op .s4hhosting.nl.

Als u al een domeinnaam elders heeft, kunt u die simpel naar ons verwijzen.
Als voorbeeld: u ziet bij ons een voordelig WordPress hosting pakket en u bent niet geheel tevreden over uw huidige hosting snelheid of stabiliteit?
Dan hoeft u niet alles te verhuizen en moeilijke zaken gaan ondernemen.
U bestelt het gewenste hosting product en kiest bij het bestellen voor: “Ik gebruik mijn bestaande domein en update zelf mijn naamservers”.
U ontvangt na uw bestelling alle benodigde gegevens en u kunt die gebruiken uw domein naar uw pakket te verwijzen.

U kunt ook uw domeinnaam(en) verhuizen:
We hebben daar een speciale Verhuis Service voor als u het zelf niet aandurft. U hoeft ook niet bang te zijn dat u de domeinnaam(en) kwijt raakt of dat u offline komt. Verhuis Service

Komt u er niet uit, of begrijpt u nog niet helemaal wat we bedoelen, dan kunt u contact met ons opnemen en dan regelen wij het voor u!


Geef een reactie